פסולת אלקטרונית

עשר סיבות למחזר אלקטרוניקה 

פסולת אלקטרונית הוא השם הבלתי פורמלי שניתן לאותם מוצרים אלקטרוניים שמתקרבים לסיום "חיי השימוש" שלהם ועומדים לזרוק לפח. הסוגים הפופולריים ביותר של מוצרים אלקטרוניים שנזרקים כוללים: מחשבים, טלוויזיות, סמארטפונים, טאבלטים, מכונות צילום, מכונות פקס ורמקולים. חשוב לציין שכדי למזער את ההשפעה הסביבתית של פסולת אלקטרונית, במקום זאת כדאי לנסות לעשות שימוש חוזר, לשפץ או למחזר את המוצרים האלקטרוניים שלך. יש לזכור כי פסולת אלקטרונית אינה רק מזיקה לאיכות הסביבה, כאשר ה- EPA מוערך בכ- 60 מיליון טון מוטמנות למזבלות מדי שנה, אלא שהפסולת מהווה גם הזדמנות כלכלית אבודה. למעשה, ניתן לרכוש או למחזר רבים ממרכיבי המוצר כדי ליצור מכשירים חדשים. שתי הפעולות האחרונות לא יכולות רק לייצר הכנסה, אלא הן עוזרות להפחית את ההשפעה השלילית הסביבתית של פסולת אלקטרונית שאינה מושלכת כראוי.

פסולת אלקטרונית מכילה רמות גבוהות של מתכות יקרות פסולת אלקטרונית מכילה מתכות יקרות הנאמדות בערך עשיר פי 40 עד 50 מהעפרות שנכרות מכדור הארץ. למרבה הצער, כאשר אלקטרונים פשוט נזרקים, רוב המתכות היקרות הללו הולכות לאיבוד. לדוגמא, ההערכה היא שרק 10 - 15 אחוז מהזהב שנמצא בפסולת אלקטרונית מוחזר לצורך שימוש חוזר, מיחזור או מכירה חוזרת. מיחזור וסילוק כראוי של פסולת אלקטרונית יכול להגדיל את אחוז המתכות היקרות שמוחזרים בהצלחה מאלקטרוניקה מיושנת.

זה לא סוד שפסולת אלקטרונית מכילה חומרים רעילים; עם זאת, יותר מדי אנשים חושבים שזריקת כמות קטנה אינה מזיקה לסביבה. האמת היא שמכשירים אלקטרוניים רבים מכילים כרום, קדמיום, כספית, עופרת ומתכות כבדות אחרות העלולות לפגוע בסביבה כמעט בכל כמות גדולה. הרעלים שנפלטים מפסולת אלקטרונית שלא הושלמה כראוי עלולים לזהם את המים, האדמה והאוויר. בנוסף הרעלים המזיקים עלולים לגרום להפרעות רבייה, סרטן, הפרעות אנדוקריניות ובעיות בריאותיות חמורות אחרות.

למנוע תנועה בינלאומית, זיהום וניצול התנועה הלא מבוקרת של פסולת אלקטרונית הביאה לרמות מוגברות של זיהום עולמי. בנוסף, חלק גדול מהפסולת האלקטרונית מועברת (ללא ידיעת הצרכן הממוצע) למדינות עולם שלישי בהן גישות עבודה זולות ופינוי פרימיטיבי מגדילות את הסיכונים הבריאותיים הנ"ל לתושבים המקומיים. בנוסף, כאשר פסולת אלקטרונית מתפרקת לגרוטאות במדינות מתפתחות, העובדים נחשפים לעיתים קרובות לאדים מסכני חיים.

מיחזור פסולת אלקטרונית יכול להפחית את רמות גזי החממה האם ידעת שאם ממוחזרים יותר אלקטרוניקה, אז יהיה צורך לייצר פחות, וניתן להפחית מאוד את רמות גזי החממה?  היצרנים מעודדים ואף מתוגמלים על בניית מוצרים טובים ועמידים יותר, שניתן לשדרג או למחזר ביתר קלות. ברוח זו, אם הצרכנים משכילים כיצד לעשות שימוש חוזר או למחזר את האלקטרוניקה שלהם, לא רק שהם יכולים ליהנות מהפרסים הכלכליים, אלא שהדורות הנוכחיים והעתידיים יכולים ליהנות מהשפעה סביבתית חיובית.

מודל R יכול להוביל לטכנולוגיה חדשנית כפי שצוין בסיבה מספר ארבע, מודל ה- EPR יכול להועיל גם לצרכנים. למעשה, כאשר היצרנים מתמקדים בהעלאת הסטנדרטים הטכנולוגיים שלהם, אז הם יכולים ליצור מוצרים אלקטרוניים טובים יותר עבור הצרכן. בתמורה, הצרכנים יכולים ליהנות מהיתרונות הכספיים של אלקטרוניקה שניתן לשדרג ביתר קלות, במקום הנטל הכספי של מכשירים שיש להחליף ללא הרף עקב מהדורות תוכנה חדשות, השקת מוצרים או שינויים בחומרה.

מודל EPR יכול ליצור עלויות צריכה הוגנות יותר בנוסף ליתרונות הסביבתיים והצרכניים, ה- EPR יוצר גם מודל לעלויות צריכה הוגנות יותר. במונחים של הדיוט, אם היצרנים והמוכרים יכללו את עלות המיחזור למוצר, אזי הצרכנים הרוכשים את המוצרים ישלמו בהכרח עבור סילוקו הבטוח. במודל האחרון, אנשים שאינם צרכנים נחסכים מתשלום עלויות סילוק בטוח באמצעות מיסוי נוסף.

חוסך שטח הטמנה אין זה סוד כי פסולת אלקטרונית תופסת חלק גדול מהטמנות המזבלות. למעשה, מחקר שנערך לאחרונה ב- EPA מצא כי מדי שנה נזרקים לכ -60 מיליון טון פסולת אלקטרונית למזבלות ברחבי העולם. יישום שיטות עבודה מומלצות למיחזור יכול להפחית במידה ניכרת את הנתון הזה ובעקבות כך להשפיע באופן סביבתי חיובי על הדורות הנוכחיים והעתידיים.

יצירת מקומות עבודה ירוקים היופי במחזור פסולת אלקטרונית הוא בכך שהיא יכולה ליצור מקומות עבודה נוספים, במיוחד באזורים בעלי הכנסה נמוכה שבהם נמצאים רבים ממפעלי המיחזור. יצירת מקומות עבודה רבים יותר למיחזור פסולת אלקטרונית פירושה לא רק כי יותר אנשים יועסקו במהלך השנה; אך המשמעות היא גם שניתן למיין כראוי יותר טונות של פסולת אלקטרונית, למחזר אותה, לעשות בה שימוש מחדש ולהפסיק אותה באופן בלתי נמנע בכל שנה.

אבטחת נתונים וגניבת זהויות האם ידעת כי צרכנים שפשוט זורקים את המכשירים האלקטרוניים שלהם נוטים יותר לחוות הפרות אבטחת נתונים או שנגנבו זהותם? חלק גדול מהפסולת האלקטרונית נוצר ממכשירים שמתפקדים אך מיושנים. בכל פעם שאתה מסלק אלקטרוניקה שעדיין מתפקדת, עליך לוודא שניקית כראוי את כל המידע האישי שלך מהמכשיר. 

בחוק הישראלי הדרישה מיצרנים ויבואנים היא ביצוע "מיחזור מוכר" אשר הגדרתו היא העברת הפסולת ל"מפעל מורשה לפי כל דין". אך אליה וקוץ בה - הדין הקיים בנושא מתמצה ברישיונות עסק, שבהגדרתם הנוכחית אינם מייצרים דרישות מיוחדות ביחס למיחזור פסולת אלקטרונית. החוק מתייחס גם לסטנדרט המיחזור הנדרש, ומפרט שורה של "פעולות טיפול בפסולת ציוד חשמלי ואלקטרוני". אך הפעולות המוגדרות בחוק מתייחסות להרחקת מרכיבים בעלי פוטנציאל זיהום ואינן מתייחסות ספציפית לאופן הטיפול בהם לאחר ההרחקה ולא אותר מסמך הנחיות אחר המתייחס לכך באופן רוחבי.