סוגי מתכות
01
נחושת
נחושת, בצבע האופייני האדום-חום, מוכר לרוב האנשים בעולם היום. רוב הנחושת שמוציאים מהאדמה היום משמש לחוטי חשמל, למרות שאחוז די גדול משמש גם ליצירת צינורות. שימושים אלה מתאפשרים משום שנחושת היא מתכת גמישה מאד ואפשר ליצור חוטי נחושת בעובי 0.025 מ"מ. מבחינת תפוצה, הנחושת הוא מספר 25 מבין היסודות הנמצאים בקרום כדור הארץ. אפשר למצוא מכרות נחושת בארה"ב וקנדה, רוסיה, צ'ילה, וזמביה.
שימושי הנחושת מוכרים מאז שחר ההיסטוריה האנושית. חופן חרוזי נחושת משנת 9000 לפני הספירה, נמצאו בעיראק. גופים אלה מייצגים את הגופים הראשונים עשויים ממתכת בהיסטוריה. בסביבות 5000 לפני הספירה, בני אדם למדו לזקק נחושת מעפרות, ועד 4000 לפני הספירה, אנשים בתרבות הצפון אפריקאית ידעו להכין כלי נחושת.
שימושו בהיסטוריה המוקדמת של האנושות, נובע מכך שקל יחסית לכרות ולזקק את הנחושת מעפרות. אבל, היא מתכת רכה, ולכן היא לא מתאימה ליצירת מכשירים וכלי נשק. 3000 AD , למדו לערבב את הנחושת עם מתכות אחרות וליצור סגסוגות שהיו יותר קשות ויותר מהימנות מהיסוד המקורי. פליז, לדוגמא, היא סגסוגת של נחושת ואבץ. וארד, הוא סגסוגת של נחושת עם בדיל. סגסוגות מודרניות יותר כוללות נחושת עם אלומיניום ונחושת עם ניקל.
02
אלומיניום
גילוי האלומיניום התרחש בשלושה שלבים, על ידי שלושה מדענים שונים ונמשך כ-38 שנים. הכל התחיל ב-1787 כאשר אנטואן לבואזיה הצהיר כי הוא מאמין שהאלום הפשוט הוא תרכובת הכוללת לפחות יסוד מתכתי אחד.
בראשית המאה ה-19 הכימאים הבינו באופן כללי שבאלום ובאלומינה יש אותה מתכת משוטפת לא ידועה, לכן, היה ברור לכימאי הומפרי דיווי שכאשר יוכח קיומו של היסוד המתכתי הזה יש לתת לו שם הקשור בתרכובות המקור. כאשר באמת כילו את היסוד הוא נתן לו את השם אלומינום.
המתכת אלומיניום מאד פעילה מבחינה כימית ומיד עם בואו במגע עם אוויר הוא מתכסה בשכבה של אלומיניום חמצני המונעת התפוררות. המתכת היא קלה מאד, הנפחים שווים, האלומיניום שוקל שליש ממשקל פלדה. היחס של כוח למשקל מאפשר שימוש באלומיניום בבניית מטוסים, קרונות רכבת, ומכוניות, כלי תחבורה בהם חסכון באנרגיה חשוב. משום שהוא מוליך חום טוב, מיצרים כלי בישול מאלומיניום. למרות שהוא בעל 63% ממוליכות הנחושת, למרחקים ארוכים משתמשים בחוטי אלומיניום משום ש למרות עובי גדול יותר המשקל של חוטי אלומיניום קטן יותר מזה של חוטי נחושת. "נייר כסף" שמשתמשים בו בבית לעטוף מזונות שונים, הוא בעצם "נייר" אלומיניום. הוא קל, גמיש ולא משפיע על המזון. מסיבה זו גם יוצרים מכלים ("פחיות" השתייה) וקופסאות אכסון מאלומיניום.
03
ברזל
ברזל הוא יסוד נפוץ. נמצא שהוא אחד מעשרת האטומים הנפוצים ביותר ביקום. ברזל הוא גם אחד מהיסודות הכי מוכרים על פני כדור הארץ. הברזל הוא היסוד הרביעי הנפוץ ביותר על פני כדור הארץ. קיימים מצבורים גדולים של המתכת ברזל במצבו הטהור בגרנלנד, ובמטאוריטים, בסגסוגת יחד עם ניקל. מבין כל המתכות, הברזל הוא הכי נפוץ, אחרי אלומיניום, הכי זול והכי שימושי. ברזל מותך מסוגל להמס פחמן, ודבר זה מאפשר יצירת סגסוגת המכונה פלדה. פלדה היא מתכת מצוינת המשמשת כשלד של בניינים, בעיקר גורדי שחקים.
הברזל היה מוכר לאדם כבר בימי קדם. ארכאולוגים מצאו מספר כדורי ברזל קטנים במצרים, שתוארכו משנת 4000 לפני ספירת הנוצרים. המונח הארכאולוגי "עידן הברזל" שייך רק לתקופה בה הברזל היה בשימוש אישי נפוץ בצורת כלים ותכשיטים. מכרות ברזל, כורי היתוך, וכלי ברזל, מוזכרים גם בתנ"ך. לרוע המזל, כלי ברזל מחלידים בקלות, כך שאין עדות חוץ מהעדות הכתובה לשימושים בברזל בזמנים עברו. אין באפשרותנו לדעת מי היה הראשון שעיבד ברזל, משום ששמו עבד בהיסטוריה.
היצור המודרני של ברזל החל באירופה במאה ה-14 לפני הספירה, כאשר יצרו מהמתכת כלים שונים ומגוונים. השימושים בברזל היום, רבים מאד, בעיקר ליצירת פלדה. ברזל טהור משמש ליצירת אלקטרומגנטים. יש תרכובות ברזל בשימוש הרפואה בטיפול באנמיה, מצב בו כמות ההמוגלובין (תרכובת הנושאת את החמצן בכדוריות האדומיות של הדם ושהברזל חיוני ליצירתו בגוף.
04
עופרת
למרות שעופרת לא בין היסודות הנפוצים ביותר על כדור הארץ (מס.36 ), הוא בין המוכרים ביותר. הוא מוכר מימי קדם. העובדה שאפשר להוציאו מהאדמה ולזקק אותו בקלות, תרמה רבות לפופולריות שלה. רוב העופרת היום משמשת למצברים שבמכוניות. כמויות גדולות משמשות בתעשייה לריפוד צינורות ומכליות, כמרכיב בתעשיית הצבעים ולמיסוך במכשירי רנטגן. משום שלעופרת צפיפות גדולה, המתכת משמשת להגנה מפני קרינה רדיואקטיבית.
עופרת בכל צורותיה מאד רעילה. הגוף לא מסוגל לסלק אותה ולכן היא מצטברת, ותופעות ההרעלה מופיעות רק לאחר שעברה תקופה מסוימת מהמגע עם המתכת. צעצועים או צבעים המכילים עופרת מאד מסוכנים לילדים. עופרת
יכולה להגביל את התפתחות האינטליגנציה, ההתפתחות המוטורית, גורם לבעיות שמיעה ושיווי משקל.